Thursday, June 8, 2017

Ivo Branković- Serotonin ili jednostavno sreća

 Rođeni smo sami, umiremo sami, a živimo sa svima.

 Image result for argentinian movie sidewalls
 Jutro. Čuje se iritirajući zvuk alarma sa telefona. Gojko teško otvara oči. Podiže pogled kroz roletne i vidi  tmurno nebo. Okreće se na drugu stranu i sklapa oči. Uzdiše duboko, i ipak ustaje iz kreveta. Brzo oblači  džemper, stavlja džezvu na šporet i ide u kupatilo da izvrši jutranju higijenu. Dok pere zube gleda svoj  tužni odraz u ogledalu i misli do kad će biti ovako. Do kad ovako ravno? Ravno, nepromjenljivo, a na ivici  dna. Sjeća se, bilo je i lijepih trenutaka, ali su oni protutnjali kroz njega i ostavili samo eho da odzvanja u  njegovoj glavi. Samo par uzvišenih talasa na crtežu EKG-a koji ga još uvijek drže živim. Izlazi iz kupatila,  zakuvava kafu, sipa u šolju i sijeda da pije. Pali cigaretu i uvlači dubok dim. Dok ispija kafu razmišlja o  tome šta bi on ustvari htio, i nije siguran da zna. Zna samo da je nezadovoljan, zna da mu se sve smučilo,  ali kada bi našao zlatnu ribicu koja bi mu ponudila tri želje ne bi znao ni jednu da poželi. 
 Šta ga je činilo srećnim? Ni u to nije siguran. Možda jer su to bile samo situacije. To je kao jedan od  organa koji ne umijemo da koristimo. Naučnici to zovu serotonin, neki ljudi jednostavno sreća. Šta je u  stvari? Niko ne zna. Možda neka vrsta emocije. Ali je sigurno da je u nama iako uzaldno tragamo da ga  pronađemo kroz neke druge sfere života.

No comments:

Post a Comment

Milovan Kljajević - Iza toplih vrata (četiri pjesme iz novog rukopisa)

  Foto: Privatna arhiva JAMA   Ne zanimaju me ratovi u zemljama dalekim. Ne postavljam pitanje ko je u pravu, Znam da majmun uvijek ...